Monday, October 16, 2017

Tokyo Autumn Trip: October 2017: Travel with Kids: The Preparation

Assalamualaikum,

I’m back! Yep..citer trip winter Kansai ngn budak2 pun tak buat lagi tp janji ada itinerary dh letak untuk references. 

So now nk citer last minit trip ke Tokyo on early October… penat..but fun… ktrg pegi early autmn…so sejuk ala2 aircond, tak perlu pack banyak mcm winter. 

Preparation tetap sama mcm trip Kansai. Before fly, ktrg finalize plan & apa perlu beli siap2..

So kali ni, before fly, ktrg beli: 

1. Flight tickets (obviously! hahaha) 

2. Accommodation (via Airbnb..murah! make sure location tu senang nak gerak ke mana2)

3. Pocket Wifi (Travel Recommend guna promo code: MITMPG, jimat! RM11 je sehari!)

4. Insurance (kali ni guna VIP AXA travel insurance(RM97.50 utk satu family seminggu)

5. Tokyo Disneyland (beli via KLOOK, ada sedikit penjimatan guna promo code VISA, jadiklah dari takde..)

6. Keisei Skyliner & Tokyo Subway Ticket 48H (ada promo combo for tourist - airport transfer & pass subway utk 24hours, 48hours & 72 hours, mcm ktrg, ktrg nk guna 2 hari je so amik 48hours. Naik Keisei tu mahal sebenarnya kalau takde combo promo ni sebab 36min je dari Narita Airport ke Tokyo City..so sgt jimat masa!)



7. Makanan! Kali ni makanan memang plan betol2..tak nak bawak berlebih cm last time..ahahha.. rancang menu anda & lagipun kalau ada budget lebih boleh makan kat luar guna Apps Halal Navi or Halal Gourmet memang senang..kalau nak seppp..masak bekal! duduk airbnb senang...dah siap dapur nak masak! 😅



8. Tukar yen! kami selalu tukar kat skyexchange, rate tak jauh beza dengan mid valley punya...

Ok, habis citer preparation…next kita citer pasal day 1..tunggguuu…

Wednesday, January 25, 2017

Kansai Winter Trip January 2017: Travel with Kids: The Itinerary : OSAKA-KIX (Day 7)

Hotel Sunroute Namba – Namba Nankai Station
➢ From hotel, walk to Namba Nankai Station 

• KIX Aiport (920yen) - ICOCA
Fly back to KL - depart early morning – flight 11am

Notes
• When arrive Nankai KIX station, refund ICOCA at JR ticket office (opposite KIX Nankai Station, please bring your passport) 

Cost Summary (Compulsory) - 1 Adult

Items
YEN
RM
When to use
ICOCA (value 1.5k yen) & HARUKA 
3600
144
Day 1 (HarukaIcoca (Day 1,2 & 7)
KANSAI THRU PASS 2 days
4000
160
Day 3 & 4
Osaka Amazing Pass 2 days
3000
120
Day 5 & 6
Daily Pass Bus Kyoto 1 day
500
20
Day 1
Daily Pass Subway Kyoto 1 day
600
24
Day 2
Biwako Valley 
2400
96
Day 2
Topup ICOCA (include back to KIX)
2000
80
Day 2 & 7
Total Budget
16100
644
 Lebih kurang RM650 

tambahlah extra RM1000 kot2 nk jalan2 carik makan..shoping2..ada apa2 emergency ke..
#budget kat atas ikut average - currency 4.0yen (biar lebih jgn kurang, hahahh)

Itinerary - summary 

KL - KANSAI - KYOTO -SHIGA- NARA - KOBE - OSAKA - KL
             
Day 1 - Arrival 7am
Haruka-icoca package 
Depart JR station (JR Haruka - Kyoto Station)
Leave luggage at hotel - Hotel Urban Nijo Kyoto
Buy Bus Daily pass - 500yen
Visit Arashiyama Area - Togetsukyo Bridge, Monkey Park Iwatayama (KIV), Bamboo Grove
Nishiki Market
Kyoto Shinkyogoku Shopping Street      
Teramachi shopping arcade    
*Sagano Romantic Train do not operate in winter
             
Day 2:  
Use Kyoto subway daily pass 600yen & Icoca
Biwako valley
Fushimi inari
Kiyomizu Dera (KIV)
Gion
Yasaka jinja
             
Day 3:  
Use Kansai Thru Pass
Check out Kyoto - Osaka
Arrive Namba - Check in Hotel Sunroute NAMBA
From Namba - Nara (Kintetsu Line)
Kofukuji            
Nara Deer Park  
Todaiji Temple
Kasuga Shrine  
Higashimuki shopping arcade  
Naramachi  

Day 4:

Kansai Thru Pass
Osaka-Kyoto-Kobe-Osaka
Kobe Mosque
Meriken Park  
Kobe Harborland   
# kalau ada masa, jalan2 naik pass sampai Himeji         
Back to Osaka from Kobe

Day 5  

OSAKA Amazing Pass 
Osaka Castle            
Osaka Prefectural Government Sakishima Building Observatory
Tenpozan Giant Ferris Wheel  
Captain Line       
# dekat Osaka Bay, ada Green Shop kalau nk beli souvenir
             
Day 6  
OSAKA Amazing Pass 
Tsutenkaku Tower
Umeda Sky Building Floating Garden Observatory
HEP FIVE Ferris wheel
Osaka Museum of Housing and Living  
Tombori River Cruise 

Day 7  

Osaka - Kansai
Nankai Namba Station - 920yen (ICOCA)
Fly back to KL (flight 11am)          

So tu jelah iteranary for my dearest Sister in Law, harapnya dpt paham..hahaha..nnt ada masa ai post ai actual ktrg pegi..tengah carik masa nk update..😎

Notes: 

Cost budak lain sikit dari adult..later citer bye bye

Kansai Winter Trip January 2017: Travel with Kids: The Itinerary : OSAKA Amazing Pass (Day 6)

Still using Osaka Amazing Pass

From Hotel Sunroute Namba walk to Nipponbashi Subway Station 

Nipponbashi Station to Ebisucho Station
• From Nipponbashi Subway station (Osaka City Subway Sakaisuji Line  for TENGACHAYA) get off at Ebisucho Station
• about 3 min walk southeast from Ebisucho Station exit #3
Tsutenkaku Tower (starts at 9am)

Ebisucho Station – Umeda Station 
• Take Osaka City Subway Sakaisuji Line to go Higashi-Umeda Station 
• From Ebisucho station (Osaka City Subway SakaisujiLine  for KITASENRI) transfer at MINAMIMORIMACHI Station and take Osaka City Subway Tanimachi Line  for DAINICHI – get off at Higashi Umeda Station
• Arrive Higashi Umeda Station, please use google maps to go: 
Umeda Sky Building (starts at 10am
HEP Five - Ferris wheel (starts at 11am)

Higashi Umeda Station Tenjinbashisuji ROKUchomeStation (Tenjinbashisuji 6-chome)
• From Higashi Umeda Station, please take Osaka City Subway Tanimachi Line, and get off at TenjinbashisujiROKUchome Station
Osaka Museum House and Living (exit 3) – enter the same office building, go to 6th Floor, kalau sempat pakailah kimono kat sini, murah je 500yen tp selalu sold out

Tenjinbashisuji ROKUchome Station – NipponbashiStation
• Take Osaka City Subway Sakaisuji Line  for TENGACHAYA
• Get off NIPPOMBASHI Station
Tombori River Cruise – tepi sungai tu ada jetty nak naik cruise

Last minutes shopping at Dotonbori, NipponbashiSensaibashi etc
Walk to Hotel & rest 

Notes:
Banyak tempat dalam Osaka Amazing Pass tu tutup hari Isnin, so plan tempat2 nk target tu.. yg mcm atas ni..semua bukak on Monday

#picture credit: Osaka Amazing Pass website & pakcik google


Tuesday, January 24, 2017

Kansai Winter Trip January 2017: Travel with Kids: The Itinerary : OSAKA Amazing Pass (Day 5)

Day 5 (Sunday)
Today guna Osaka Amazing Pass!

From Hotel Sunroute Namba walk to Nipponbashi Subway Station

Nipponbashi Station to TANIMACHIROKUCHOME (TANIMACHI-4-CHOME) Subway Station 
• Take Osaka City Subway Sennichimae Line  for MINAMITATSUMI
• Transfer at TANIMACHIKYUCHOME (TANIMACHI-9-CHOME) Subway Station
• Take Osaka City Subway Tanimachi Line  for MIYAKOJIMA and get off at TANIMACHIROKUCHOME (TANIMACHI-4-CHOME)
o Osaka Castle Museum starts at 9am - about a 15-20 min walk from subway Tanimachi 4-chome Station exits #1B and #9

TANIMACHIROKUCHOME Subway Station to Osakako Station
·         Take Osaka City Subway Tanimachi Line  for DAINICHI
·         Transfer at TANIMACHIYONCHOME  Subway Station
·         Take Osaka City Subway Chuo Line  for COSMOSQUARE and get off at Osakako Station
o   Tenpozan Giant Ferris Wheel – 5 min walk from Station  

o   Captain Line – Dari Tenpozan Giant Ferris Wheel kat atas ni, jalan kaki pegi Jetty Captain Line..ada port belakang tu, ikut je direction/signboard kt situ...area belakang Aquarium..
                                                                       
Kat area Osaka Bay nilah korang boleh jumpa Green Shop, kedai makcik jepun boleh cakap melayu tu...

Osakako Station – TRADECENTERMAE Station
·         Take Osaka City Subway Chuo Line  for COSMOSQUARE
·         Transfer at COSMOSQUARE Subway Station
·         Take Osaka City Subway Osaka City Newtram  for SUMINOEKOEN & get off at TRADECENTERMAE Station

o   OsakaPrefectural Government Sakishima Building Observatory - about 3 min southeast from Nanko Port Town Line Trade Center Mae Station exit #2


TRADECENTERMAE Station - Nipponbashi Station
·         Take Osaka City Subway Chuo Line  for COSMOSQUARE
·         Transfer at COSMOSQUARE Subway Station
·         Take Osaka City Subway Chuo Line  for IKOMA
·         Transfer at SAKAISUJIHOMMACHI  Subway Station

·         Take Osaka City Subway Sakaisuji Line  for TENGACHAYA and get off at Nipponbashi Station

Notes:
Klau larat, balik Hotel singgah Dotonbori jalan jalan cuci mata & cari makan


#picture credit: Osaka Amazing Pass website & pakcik google


Friday, January 20, 2017

Kansai Winter Trip January 2017: Travel with Kids: The Itinerary : OSAKA-KOBE (Day 4)

salam... sambung route plan untuk hari ke 4..

Route hari ni still guna Kansai Thru Pass....


Namba Subway - Umeda (Hanshin)

Dari Namba bergerak ke Umeda Station sebab nak naik train Hanshin Line to Kobe...
> Take subway Osaka City Midosuji Line to Umeda Station

> Sampai Umeda station, cari Hanshin Station (ikut je signboard2 yg ada kat station Umeda tu, memang ada banyak signboard)




Sampai Hanshin Station, cari platform Hanshin for SanyoHimeji



masa time kami pergi, kami naik train di Platform #2

> get off dekat station Kobe-Sannomiya station 


my mom & my adik2 datang Osaka on 3rd day...meriah sikit, ini luar station Kobe Sannomiya..kami nak gerak ke Masjid Kobe jalan kaki ikut map...

jalan kaki dalam 13min...kami jalan pelan cz my mom ada..so jalan tenang2 saja..tengok pemandangan sepanjang jalan...

jalan2 ikut google maps


sampai...alhamdulillah... masjid tertua di Jepun...

Dekat area2 masjid ni, macam biasa..ada kedai halal..ada kedai Naan..kami tak makan situ...sebaliknya kami beli daging kambing untuk masak kat apartment..yums2

kedai halal depan masjid


cukup bekalan lauk untuk kami masak & makan ramai2

Kami ke Kobe ni sebenarnya pada hari ketiga, but bila pikir balik, better pegi Kobe hari ke 4 because dari Namba kena transfer ke Umeda dulu untuk naik train ke Kobe, sgt rushing sebab kami baru smpai dari Kyoto time tu..so utk my sister in law...please pegi Kobe hari ke 4, ok..       

Kalau nak explore Kobe guna pass ni, sila refer kat website ni...boleh plan mana nk pegi guna pass ni..



From Mosque, please walk to nearest JR station(Sannomiya (JR) Station) 
• Get off JR Motomatchi Station to go Nankinmachi(Kobe Chinatown)
• Then using same JR line get off JR Kobe Station to go Kobe Harborland
Depart for Osaka Hotel
• Go back JR Sannomiya station 
• Please find Hankyu / Hanshin Station to UmedaStation (both line can use Kansai Thru Pass) 
• Arrived Umeda Station, take OSAKA City Subway for Midosuji Line to Namba Station  

Note: 
• Still using Kansai Thru Pass – kindly refer to Kansai Booklet & map
• Kalau sampai awal from Kobe, just jalan2 malam tu Dotonbori area..pegi makan2 & shopping & balik hotel jalan kaki…            










Esok kta guna Osaka Amazing Pass pulaaaak..masa utk cover OSAKAAA...